20 Şubat 2014 Perşembe

Sosyal Medyada Yaygın Şekilde Oynanan Neknomination (Cesaret Oyunu) Ölümlere Neden Oluyor

Artık bilgisayar ve internette oynanan oyunlar değişmeye ve daha tehlikeli bir hal almaya başladı.

2013 yılının son aylarından itibaren oynanmaya başlanan Neknomination isimli bir oyun var. Bilmiyorum hiç duydunuz mu? Bu oyun internette oynanan en çılgın ve en tehlikeli oyunlardan birisi. Avrupa'da yaygınlaşmaya başlayan oyun o kadar tehlikeli ki, can kayıplarına da neden oluyor. 

İlk defa Avustralya'da ortaya çıkan Neknomination cesaret oyunu olarak da biliniyor ve  alkollü içeceklerle oynanıyor. Alkollü içeceklerle oynanıyor olması oyunu son derece tehlikeli bir hale getiriyor.


Oyun en çok sosyal medyada oynanıyor. Peki, cesaret oyunu nasıl oynanıyor? Avustralya'dan sonra İrlanda, İngiltere ve Kanada'da da yaygınlaşan oyun tehlikeli şekilde alkol tüketen ve bunu videoya çeken kişinin arkadaşını bu yapmaya davet etmesi ve karsındaki arkadaşın da ona meydan okuması şeklinde de tanımlanabilir. 

Elinde bulunan alkollü içkiyi (bira, viski, şarap vb.)  tek seferde farklı bir şekilde (klozete boşalttığı içkiyi içmek, süpermarkette soyunarak tek seferde bir şişe bira içmek vb.) tüketen kişi, seçtiği bir arkadaşının da aynısını yapmasını istiyor. Arkadaşına meydan okuyan kişi ise içkiyi aynı şekilde tüketmek zorunda kalıyor.

Sosyal medyada yaygın şekilde oynanan ve bir tür çılgınlık olarak değerlendirilen cesaret oyunu (neknomination) tehlikeli şeyler yapmak ve başka insanları da tehlikeli şeyler yapmaya davet etmek temeline dayanıyor. 

Cesaret oyunu oynayan kişiler arasında ne yazık ki can kayıpları da yaşanıyor. Aşırı derecede alkol içtiği için komaya giren ve cesaret oyunu yüzünden ölen insanların olması, bu oyunun ne kadar tehlikeli olduğunu göstermesi bakımından önemli.

İngiltere'de bu oyun yüzünden iki insan hayatını kaybetti. Aşırı alkol alan gençler ne yazık ki hayatını kaybetti. İrlanda'da 19 yaşında bir genç aşırı alkol aldıktan sonra nehre atladı. 

Henüz Türkiye'de çok fazla bilinmediği için dikkat çekmeyen ve bu nedenle tehlike olarak görülmeyen Neknomination özellikle sosyal medyayı kullanan gençler arasında tanınıyor. 

Ne diyelim, inşallah Türkiye'de yaygınlaşmaz bu oyun... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder