22 Şubat 2014 Cumartesi

Türkiye'nin Müze Sayısının AVM Sayısından Az Olduğunu Biliyor muydunuz

AVM konulu bir yazı yazmam gerekiyordu. Bu nedenle konu hakkında araştırma yapma ihtiyacı duydum. 

İnternette konu ile ilgili yazılara göz atarken, Radikal Gazetesi yazarı Cüneyt Özdemir'in konu ile ilgili kaleme aldığı yazısı çok dikkatimi çekti. Kalemine sağlık Cüneyt Özdemir.

Yazıda Türkiye'nin AVM sayısının müze sayısından fazla olduğundan ve Avrupa ülkelerinde açılan müze sayısının Türkiye'nin kat be kat üstünde olduğundan bahsetmiş Cüneyt Özdemir. 

Evet, ne yazık ki, ülke olarak tarihimize ve kültürümüze vermiş olduğumuz değer yeterli değil. Oysa Anadolu o kadar çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ki, bu topraklarda yaşayan uygarlıkların bırakmış olduğu onlarca tarihi eser bulunuyor. 


Biz ülke olarak tarihi eserlere ve tarihimize önem vermiyoruz ne yazık ki. Tarihi eserleri korumak bir yana çalınıp çırpılmasına göz yumuyor, ülke zenginliğimiz olan eserlerin bazı kişilerin kişesel serveti haline dönüşmesine izin veriyoruz. 

Avrupa bu işi biliyor. Tarihine önem veriyor. Müze sayılarına baktığımızda Avrupa'yı ne kadar geriden takip ettiğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Amerika'da 17.500, Almanya'da 6500, Fransa'da 2000, İspanya'da 3000, İtalya'da 1500 kadar müze varken Türkiye'de kaç müze var biliyor musunuz? Türkiye'de 300 müze bulunmakta

Müze sayısı 300 olan Türkiye'nin  AVM sayısı ise 350'yi geçmiş bulunuyor. Her geçen gün AVM'lere yenileri ekleniyor. Adım başı bir AVM inşa edilerek insanları alışveriş yapmaya teşvik eden ve tüketim toplumu yaratan yetkililer bunun yerine müze açmayı tercih etse, insanlara kültür ve bilgi empoze etse daha iyi olmaz mı?

Ben şahsen her adım başı bir AVM açılmasından rahatsızım. Gelişmiş ülkelerde şehirlerin orta yerine böyle binalar inşa etmek yerine müze, konser salonu, tiyatro vb. binalar inşa edilmekte. Bu binalar inşa edilirken şehrin tarihi dokusunu bozmamak için büyük bir çaba harcanmakta. 

Biz de ise durum tam tersi. Tiyatro, konser salonu ve müzelerin ulaşımı zorlaştırılırken, özellikle müzelere girişler bir hayli pahalı iken, şehrin merkezine çirkin çirkin binalar dikilerek sözüm ona alışveriş merkezleri açılmakta ve bu merkezlere bedava girilmekte. Ben de AVM'ler yerine müzelere bedava girmek istiyorum, çok mu şey istiyorum acaba...

Güya bu merkezlerde insanlar keyifli vakit geçirecekmiş, oysa bu merkezlerde harcanan zaman ölü zaman. Ben ne zaman AVM'ye gitsem, birçok insanın alışveriş dahi yapmadığı halde boş boş dolaştığını gözlemledim. 

Türkiye'de bu kadar çok AVM varken bunlara yenilerinin eklenecek olması büyük markalara ve patronlara biraz daha para kazandırır onu biliyorum da topluma ne kazandırır onu bilmiyorum.

4 yorum:

  1. Çok güzel..şaşılacak bir durum da değil..insanların nerede daha fazla olduğuna bakarsanız ilgi alanlarını da anlamış olursunuz..

    not:yorumların kelime doğrulaması kalkarsa yorum yapanların sayısı artabilir,bilginize.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın diğer bloğumda çok fazla zaman geçirdiğim için yorumunuzu geç okudum. Evet müzeler ne yazık ki yeteri kadar ilgi görmüyor, ama adım başı dikilen avm'ler daha fazla ilgi görüyor...

      Not: kelime doğrulamasını kaldırdım, teşekkür ederim uyarınız için.. Sevgiyle kalın...

      Sil
  2. Türkiye'de kitap okuma oranının %5 TV izleme oranının %95 olduğuna şaşırmadığım kadar buna da şaşırmadım elbette.. Malesef ki kültürel açıdan ne kadar düşük bir seviyede olduğumuz ortada.. Umarım böyle gitmez. Yazınız için teşekkürler.

    http://kadrajdakiyabanci.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kitap okumayan, gazete okumayan,müze gezmeyen ama hafta sonu avm'leri dolduran bir milletiz. İnşallah bir gün biz de kültürel gelişimimizi tamamlayabiliriz.

      Sil